Sprawozdanie z krótkoterminowej wymiany grup uczniów w Turcji 8.04-12.04.2019r.

W dniach 8-12.04.2019r. w ramach realizacji projektu Erasmus+ pt. „Przyroda, ekologia i rzemiosło jako dziedzictwo kultury europejskiej” uczniowie Michalina Kania z kl.VIIIa, Kacper Grzywna z kl.VIIIb, Kacper Majówka z kl.VIIa oraz nauczycielka języka angielskiego p. Anna Wojciechowska i wicedyrektor p. Monika Wakoń uczestniczyli w wyjeździe do Turcji do szkoły Atakent Anadolu Lisesi w Izmirze.  W międzynarodowym spotkaniu wzięli udział także nasi partnerzy z Portugalii, Włoch, Czech, Wielkiej Brytanii i Turcji.

Wizyta rozpoczęła się od powitania wszystkich zebranych przez dyrektora szkoły, krótkiego koncertu muzyki tureckiej w wykonaniu uczniów szkoły, wspomnień z grudniowego pobytu w Portugalii oraz prezentacji piękna przyrody i zabytków regionów wszystkich partnerów. Tegoż dnia uczniowie uczestniczyli w zajęciach lekcyjnych prowadzonych przez tamtejszych nauczycieli. Opiekunowie w tym czasie mieli okazję obejrzeć szkołę i jej otoczenie, a także poznać grono pedagogiczne i dowiedzieć się, jak funkcjonuje turecki system edukacji. Po południu odbyła się degustacja lokalnych potraw. Wieczorem wybraliśmy się na krótką wycieczkę do nadmorskiej miejscowości Foça.

Wizyta w Turcji była okazją do poznania kultury i tradycji tureckiej. Już we wtorek odwiedziliśmy warsztat rzemieślniczy w Nazarköy, gdzie powstaje słynne oko proroka- talizman chroniący od  złego czaru i uroku. Aby ochronić się przed taką ewentualnością należy posiadać niebieskie oko, które ma odbić zły urok. Jeżeli oko pęknie, to według tradycji jest to znak, że zadziałało właściwie, chroniąc nas przed złym spojrzeniem, którego nawet
nie byliśmy świadomi. Po powrocie uczniowie uczestniczyli w tworzeniu kompozycji z perskim okiem w roli głównej. Warsztaty były bardzo ciekawe, angażowały aktywnie i integrowały międzynarodowe grupy we wspólnym działaniu.

Kolejnego dnia mieliśmy okazję poznać rezerwat zwany „Ptasim Rajem Izmiru” i na żywo zobaczyć flamingi i pelikany żyjące na wolności. Po przybyciu do siedziby parku uczniowie i nauczyciele wysłuchali prezentacji najważniejszych informacji na temat obiektu. Usłyszeli różne ciekawostki z życia ptaków. Widok wznoszących się do lotu flamingów wywoływał zachwyt wszystkich obserwatorów. Jeszcze ciekawsza okazała się wycieczka w teren i samodzielna obserwacja ptaków przez lornetki oraz lunetę. Uczniowie mogli nauczyć się, jak prawidłowo korzystać z lornetki i samemu wyszukiwać ptaki do obserwacji. W drodze powrotnej zwiedziliśmy miejscowe ZOO z wieloma egzotycznymi zwierzętami. Wieczorem w szkole odbyła się impreza integracyjna Party Dinner. Wydarzenie uświetniły liczne występy uczniów i nauczycieli. Usłyszeliśmy m.in. hymn szkoły w wykonaniu nauczyciela muzyki oraz tradycyjne tureckie melodie w wykonaniu szkolnego chóru. Poznaliśmy brzmienie instrumentu strunowego wywodzącego się z krajów Bliskiego Wschodu o nazwie Bağlama . Następnie obejrzeliśmy pokaz tańca nowoczesnego. Prawdziwą atrakcją były występy zespołów folklorystycznych i lokalnych, m.in. Anadolu Ateşi. Nie obyło się oczywiście bez degustacji specjałów tureckiej kuchni.

Gospodarze niezwykle serdecznie przyjęli gości i pokazali Turcję i swój region z jak najlepszej strony, obalając wszelkie stereotypy. Uczniowie i nauczyciele okazali się bardzo otwarci, radośni i spontaniczni. Pokazali największe atrakcje turystyczne regionu, takie jak: Pamukkale zwane lokalnie bawełnianą twierdzą, a słynącą z trawertyn i gorących źródeł oraz Afrodisias z ruinami starożytnej Afrodyzji, które należą do najpiękniejszych pozostałości kultury antycznej w Azji Mniejszej. Obiekty te znajdują się na światowej liście UNESCO.

Któż nie słyszał o przepięknym Pamukkale - cudzie natury - pewnie większość zapalonych turystów. Nam również udało się zobaczyć ten dziw natury. Zanim jednak tam dotarliśmy, najpierw zobaczyliśmy nie zawsze zwiedzaną Afrodyzję. Znajdują się tam wspaniale zachowane pozostałości starożytnych budowli, m.in. teatr antyczny, agora, stadion, świątynie, a także nowoczesne muzeum z ciekawie zaprezentowanymi eksponatami.
Z ogromnym przejęciem podziwialiśmy te niezwykłe budowle. Po obejrzeniu ruin starożytnej Afrodyzji, wyruszaliśmy w kierunku widocznych z daleka białych plam. Gigantyczne tarasy, sople o dziwnych kształtach, wodospady- to właśnie znaki rozpoznawcze Pamukkale. Krajobraz taki tworzył się mniej więcej około 15 tysięcy lat. Stworzyły go gorące źródła, w których woda ma temperaturę prawie 36 stopni Celsjusza. Woda przesycona solami wapnia i dwutlenkiem węgla po wypłynięciu ulega gwałtownemu schłodzeniu i wtedy sole osadzają się na powierzchni w postaci kalcytowych wodospadów i pięknych tarasów. Do wody wchodzi się boso, należy więc bardzo uważać - nie iść zbyt szybko, nie podbiegać. Nietrudno o wypadek. Można także skorzystać z kąpieli w pięknym Basenie Kleopatry. Jest on wypełniony wodą mineralną, wokół niego rosną egzotyczne rośliny. Na dnie basenu widać zwalone fragmenty antycznych kolumn. Kąpiel w tej wodzie ma podobno właściwości odmładzające; więc chętnych nie brakowało :) My - młodzi duchem - pojechaliśmy dalej, z nadzieją, że jeszcze kiedyś tu wrócimy.

Ostatni dzień wizyty upłynął na podsumowaniu pięciodniowego wyjazdu. Uczniowie podczas prezentacji dzielili się wrażeniami z pobytu w Turcji i oceniali pracę w zespole.
Na zakończenie zostały wręczone certyfikaty udziału w programie. Koordynatorzy zaś planowali dalszą realizację projektu, konkursy, wymieniali się swoimi doświadczeniami i ewaluowali dotychczasową pracę w projekcie. Tureccy nauczyciele zadbali również o to, aby zapoznać gości z Europy z turecką kulturą. Zaprosili nas do meczetu i opowiedzieli o rytuałach związanych z religią muzułmańską. Przy każdej okazji serwowane były dania z tureckiej kuchni.

Turcja to piękny kraj z bogatą tradycją i serdecznymi mieszkańcami. Miłośnicy natury i przyrody, plażowicze, fotograficy, entuzjaści sportów, żeglarze czy archeolodzy– każdy znajdzie tu coś dla siebie. Oprócz niezapomnianych wrażeń i wspólnej pracy nad projektem, wizyta w Turcji była również okazją do poznania nowych przyjaciół i nawiązania nowych ciekawych kontaktów pomiędzy szkołami. Oprócz tureckiej gościnności spotkaliśmy ludzi życzliwych i otwartych na nowe doświadczenia. Międzynarodowa wymiany młodzieży to  bardzo ciekawe przeżycie, możliwość poznania nowych ludzi, kultury, doskonalenia języka angielskiego, a także świetna zabawa.  Był to czas pełen wrażeń i doświadczeń, po którym pozostanie mnóstwo pięknych wspomnień i nowych przyjaźni.