Sprawozdanie z krótkoterminowej wymiany grup uczniów 22 – 28.09.2019 w Czechach

W ramach realizacji projektu Erasmus+ pt. „Przyroda, ekologia i rzemiosło jako dziedzictwo kultury europejskiej” trzech uczniów i trzech nauczycieli naszej szkoły wzięło udział w międzynarodowym spotkaniu w szkole podstawowej w Uničovie w Czechach. W spotkaniu wzięli także udział uczniowie i nauczyciele z Sycylii, Portugalii, Wielkiej Brytanii i Turcji.

W pierwszym dniu wizyty międzynarodowa grupa uczniów została powitana przez dyrektora szkoły, zwiedziła szkołę i następnie wzięła udział w obserwacji lekcji prowadzonych przez czeskich nauczycieli: historii, geografii i matematyki. Ok. południa goście obejrzeli koncert chóru i krótkie przedstawienie w wykonaniu czeskich uczniów. Koncert odbył się w kaplicy znajdującej się w pobliżu szkoły. Po koncercie nauczyciele spotkali się w ratuszu z prezydentem miasta Uničov, a uczniowie uczestniczyli w lekcjach wraz z czeskimi kolegami. Po południu nauczyciele i uczniowie zwiedzili miasto Uničov: miejskie muzeum, Stare Miasto, wieżę widokową ratusza, park.

W drugim dniu wizyty uczniowie i nauczyciele ze szkół partnerskich pojechali na wycieczkę do Ołomuńca, tam zwiedzili ogromne zoo. W ogrodzie zoologicznym na wzgórzu Svatý Kopeček można podziwiać ponad 250 najróżniejszych gatunków zwierząt. Wybiegi, pawilony, akwaria, terraria, woliery dla ptaków i strefy wypoczynkowe dla zwiedzających oraz place zabaw dla dzieci rozciągają się na czterdziestu hektarach lasu. Ołomuniecki ogród zoologiczny posiada wiele rzadkich okazów zwierząt, których nie można przegapić. Na przykład zaciemniony tajemniczy pawilon nietoperzy, oświetlony tylko nocnym niebem i kilkoma punktowymi kolorowymi światłami, zapewnia warunki dla zwierząt aktywnych w nocy. Niektórzy z mieszkańców pawilonu, na przykład zmrocznik sowik lub sowa złota mogą przelecieć gościom nad samą głową. W zoo jest także olbrzymie akwarium. Dziewięciometrowy zbiornik jest domem dwóch żarłaczy czarnopłetwych i białego rekina rafowego.

Po południu uczniowie wzięli udział w zajęciach w galerii przyrodniczej Sluňákov - Horka nad Moravou. Galeria na świeżym powietrzu Domu Przyrody Litovelské Pomoraví ukazuje wyjątkowy krajobraz leśnych łąk wzdłuż rzeki Morawy. Dzieła na torze spacerowym służą jako tradycyjne punkty widokowe, a także zwiększają przyjemność z podróżowania przez ten obszar przyrodniczy.

Instalacje artystyczne są umieszczone w otwartym krajobrazie i starają się wyprowadzić ludzi z „wirtualnych światów sieci komputerowych” na naturalny pobyt w przyrodzie. Jednocześnie jest to wyjątkowa intencja, która tworzy skomponowany krajobraz w nawiązaniu do angielskich romantycznych parków. Uczniowie oprócz zwiedzania z przewodnikiem brali udział w zajęciach, podczas których szukali ciekawych obrazów przyrodniczych i robili zdjęcia, dowiedzieli się, jak pracują bobry i jak znaleźć ich miejsca żerowania.

W środę uczniowie i nauczyciele pojechali do miejscowości Velké Losiny, gdzie mieści się manufaktura papieru. Manufaktura papieru w Velkich Losinach jest jednym z najstarszych i najdłużej działających przedsiębiorstw tego rodzaju w Europie. Najpierw zwiedziliśmy Muzeum Papieru z prezentacją tradycyjnych wyrobów oraz warsztat, gdzie na własne oczy zobaczyliśmy mieszanie surowca w holendrze, zlewanie do kadzi, czerpanie i następnie zdejmowanie kart i ich wykańczanie za pomocą klejenia i wygładzania. Na koniec każdy uczeń zrobił własną kartę czerpanego papieru, wykonał zakładkę i postawił pamiątkową pieczęć zakładu. Po zajęciach grupa pojechała do hydroelektrowni Dlouhé Stráně. Szczytowo-pompowa elektrownia wodna Dlouhé Stráně jest nie tylko czeskim, ale pod wieloma względami również unikatem na skalę światową. Jest to właściwie ogromny zbiornik wody, powstały poprzez skrócenie szczytu masywu góry Mravenečník. Zasada działania elektrowni jest prosta: w momencie szczytu energii woda spada z górnego zbiornika do zbiornika dolnego, wprowadzając w ruch turbinę i produkując prąd elektryczny. W nocy, gdy prąd jest tańszy, pompa wypycha wodę z powrotem do ogromnego zbiornika. Zobaczyliśmy zaplecze podziemne, gdzie znajduje się sprzęt do produkcji energii elektrycznej. Niestety do jeziora nie doszliśmy ze względu na złą pogodę, padał ulewny deszcz.

Kolejnego dnia spacerowaliśmy po lesie Litovelské Pomoraví. Zwiedziliśmy oświetloną jaskinię Mladeč. Jaskinie te należą do stanowisk archeologicznych o znaczeniu światowym. Są prawdopodobnie najstarszym i najdalej na północ położonym osiedlem człowieka współczesnego (kromaniońskiego) w Europie, który żył już przed ponad 31 tysiącami lat. Jaskinie stanowią bardzo złożony labirynt korytarzy, sal i wysokich kominów z niecodziennym ukształtowaniem ścian i sklepień, ze zdobieniami naciekowymi, licznymi osuniętymi głazami oraz kilkoma stromymi korytarzami. Po zwiedzaniu zabytków przyrodniczych odwiedziliśmy urocze miasteczko Litovel.

Ostatniego dnia wizyty nauczyciele i uczniowie ze szkół partnerskich przeprowadzili zajęcia dla uczniów czeskich, prezentując swoją szkołę i region. Następnie odbyło się spotkanie dla koordynatorów w celu omówienia dalszych działań projektowych, a uczniowie brali udział w lekcjach z czeskimi klasami. Na koniec wszyscy dostali certyfikaty uczestnictwa w krótkoterminowej wymianie grup uczniów.

Przebieg wizyty dokumentują najlepiej zdjęcia. Uczniowie wrócili zadowoleni, bogatsi o nowe doświadczenia, wiedzę i nowe międzynarodowe przyjaźnie.

Koordynator projektu
Agnieszka Raczyńska-Cyfra