Sprawozdanie z krótkoterminowej wymiany grup uczniów 10.12. – 14.12.2018 Portugalia

W ramach realizacji projektu Erasmus+ pt. „Przyroda, ekologia i rzemiosło jako dziedzictwo kultury europejskiej” trzech uczniów i dwóch nauczycieli naszej szkoły wzięło udział w międzynarodowym spotkaniu w szkole Agrupamento de Escolas de Vilela w Portugalii w mieście Paredes. W spotkaniu wzięli także udział uczniowie i nauczyciele z Sycylii, Czech, Wielkiej Brytanii i Turcji.

W pierwszym dniu wizyty międzynarodowa grupa uczniów wzięła udział w lekcjach prowadzonych przez portugalskich nauczycieli oraz w warsztatach malowania na kafelkach, które to rzemiosło jest charakterystyczne dla tego regionu Portugalii. Tradycyjne płytki są wykonane z ceramiki, kamienia, metalu, wypiekanej gliny lub nawet szkła. Ich rozmiar to 15 cm x 15 cm. Wiele budynków Portugalii i miejsc przestrzeni publicznej jest ozdobionych dekorowanymi płytkami. Na zdjęciach widzimy zabytkowy dworzec kolejowy S.Bento.

Nauczyciele w tym dniu zwiedzili szkołę podstawową, która należy do zespołu szkół Agrupamento de Escolas de Vilela i hospitowali pojedyncze zajęcia lekcyjne.

W drugim dniu wizyty uczniowie wędrowali po lesie i poznawali zagrożone gatunki fauny i flory. W tym czasie nauczyciele odwiedzili Urząd Miasta i zostali przyjęci przez dyrektora wydziału edukacji. Po południu nauczyciele i uczniowie w grupach międzynarodowych wzięli udział w grach terenowych prowadzonych na obszarze szkoły. Wieczorem obejrzeliśmy pokaz tańca z ogniem przedstawiony przez portugalskich uczniów, a w świetlicy parafialnej uczyliśmy się narodowego tańca portugalskiego.

W środę uczniowie i nauczyciele pojechali do parku Serralves w Porto, który zaprojektował francuski architekt Jacques Greber. Park otrzymał nagrodę Henriego Forda w 1997 r. w kategorii ochrona środowiska. Najpierw zwiedziliśmy park razem z przewodnikiem, później uczniowie wzięli udział w warsztatach prowadzonych na terenie parku pt. Ecological webs”. Na warsztatach uczniowie uczyli się o producentach, konsumentach i dekompozytorach. Najpierw szukali w ziemi różnych owadów i drobnych zwierząt, później już w budynku oglądali swoje okazy pod mikroskopem i układali je w łańcuchy pokarmowe i ekologiczne piramidy jak prawdziwi ekolodzy. Zajęcia były bardzo ciekawe, angażowały aktywnie uczniów i integrowały międzynarodowe grupy we wspólnym działaniu.

Kolejnego dnia zwiedziliśmy klasztor Serra do Pilar i kaplicę Lord of the Rock, leżącą na brzegu oceanu. Potem zwiedzaliśmy zabytkowe centrum miasta, wpisane na listę światowego dziedzictwa Unesco.

Ostatniego dnia wizyty uczniowie piekli wspólnie ciasta oraz pakowali swoje pomalowane płytki jako prezenty świąteczne dla rodziców. Natomiast nauczyciele planowali dalszą realizację projektu, rozstrzygali konkursy, wymieniali się swoimi doświadczeniami i ewaluowali dotychczasową pracę w projekcie.

Przebieg wizyty dokumentują najlepiej zdjęcia. Uczniowie wrócili zadowoleni, bogatsi o nowe doświadczenia, wiedzę i nowe międzynarodowe przyjaźnie.